השתלת שיניים

הליך השתלת שיניים עשוי להישמע מרתיע ומאיים, ועל כן נענה כאן על כל השאלות – למי הוא מתאים, כיצד מתבצע תהליך ההשתלה, האם יש סיבוכים, מה לגבי הרדמה, כמה זמן נמשך הטיפול ומהם סיכויי ההצלחה? להלן המדריך המלא להשתלת שיניים.

מי צריך השתלת שיניים?

הליך השתלת שיניים הוא הליך יחסית פשוט ומאוד חשוב עבור כל מי שאיבד שן אחת או יותר (או שמחזיק בשיניים הרוסות). מכאן שכבר אין צורך לחוש בחוסר נעימות, אין צורך להצטלם עם פה סגור ואין צורך לחשוב כל הזמן על השן החסרה, אלא חשוב לדעת שניתן לחזור ליהנות מפה מלא בשיניים, שיניים שנראות ומתפקדות באופן טבעי.

עם זאת, יש מצבים שמעמידים את המטופל בקבוצת סיכון – פוגמים בסיכויי הצלחת ההשתלה. במי מדובר? באנשים שמעשנים הרבה (לוקים בהיגיינת פה בעייתית), באנשים שסובלים ממחלות חניכיים, באנשים סוכרתיים (נוטים לפתח סיבוכים בתום התהליך ולא יוכלו להתחיל את התהליך לפני שיוכיחו שאינם סובלים ממחלות חניכיים), באנשים שנוטלים נוגדי קרישה (מצריכים הליכים פחות פולשניים), באנשים שסובלים ממחלת Periodontitis (המחלה מחלישה את העצם ועל כן מקשה את התהליך) ובאנשים שסובלים ממחלת אוסטאופורוזיס, מחלה שמאופיינת בירידה של צפיפות העצם.

אלו הכנות נדרשות לפני התחלת ההשתלה?

לפני שעומדים לעבור את התהליך חשוב לעבור מספר הכנות. ראשית הכנה מנטלית ושנית בחירת רופא מקצועי שבקיא בתחום ושמומחה בפרוצדורה שעומדת על הפרק, למשל השתלת שיניים לילדים. מה עוד רצוי לעשות לפני? לברר אודות מחירי השתלת שיניים, לחפש אחר המלצות להשתלת שיניים (בדגש על רופאים מומלצים ואיכותיים) וכמובן לבחון אלו שיטות קיימות ואיזו אידאלית עבורכם. כמו כן, הכרחי לעבור מספר בדיקות מקדימות.

להלן הרשימה המלאה:

  • מעבר על ההיסטוריה הרפואית, כולל התמקדות ברקע של מחלות לב, סוכרת, או בעיות קרישת דם.
  • סריקת CT שמטרתה לספק מידע אודות המיקום המדויק של הסינוס וכמות העצם.
  • טכניקת הדמיה, וזאת בכדי לקבל תמונת מצב מקיפה אודות הרקמות, איכות העצם, נתיבים עצביים וכדומה.
  • מעבר על התרופות שנוטלים, כיוון שלעיתים תרופות ספציפיות עשויות להשפיע לרעה על השתל.

אודות תהליך השתלת שיניים

לאחר שנמצאים מתאימים לעבור את התהליך, ואף לאחר שטיפלתם במצבה של העצם (רק אם היה בכך צורך כמובן), מתחילים את התהליך עם הרדמה מקומית וממשיכים עם שלושת השלבים הבאים:

  • החדרת שתל – פותחים פתח מזערי בחניכיים, מתקינים את השתל בתוך עצם הלסת (באמצעות הברגה), ולאחר מכן סוגרים את האזור באמצעות תפרים.
  • אם מדובר בתהליך השתלת שן קדמית מתקינים שן זמנית, אך אם מדובר בתהליך השתלת שן טוחנת הרי שאין בכך כל צורך, כיוון שהמענה בעיקר אסתטי.
  • חשיפה והתקנת כיפה – כעבור חודשיים עד ארבעה חודשים חושפים את השתל (שבינתיים סיים את תהליך ההתמזגות עם העצם) ועליו מתקינים כיפת מתכת שתפקידה להעניק תמיכה.
  • התקנת השן הסופית – לאחר שחיכינו מספר שבועות נוספים מסירים את כיפת המתכת ומתקינים על גבי השתל כתר חרסינה שמדמה מראה של שן אמתית.
הדמיה להשתלת שיניים
הדמיה להשתלת שיניים

השתלת שיניים בהרדמה מלאה

לרוב טיפולי השתלת שיניים נעזרים בהרדמה מקומית, אך יש מקרים שמצריכים הרדמה מלאה. שנרחיב? הכירו את התרחישים השונים:

  • פחד – לעיתים מדובר בילדים או באנשים מבוגרים שמאוד חוששים מהתהליך, כך שעבורם הרדמה מלאה היא הדרך היחידה לעבור את ההשתלה.
  • שיקולי זמן – יש אנשים שחייבים לסיים את התהליך מעכשיו לעכשיו, פשוט כי אין להם זמן לחכות כמה חודשים בין טיפול אחד לשני, ועל כן באמצעות השתלת שיניים בהרדמה מלאה ניתן לבצע את שלושת המהלכים תחת אותה הרדמה – באותו היום.
  • שיקולי אלרגיה – יש אנשים שאלרגיים לחומר ההרדמה המקומי.
  • רפלקס הקאה – יש אנשים שסובלים מרפלקס הקאה, עובדה שעשויה לחבל במהלך הטיפול.
  • שיתוף פעולה – אנשים מסוימים סובלים מהפרעות התנהגותיות או מהפרעות קוגניטיביות, ועל כן הם לא יכולים לשתף פעולה כראוי.

מהם ההבדלים בין הרדמה מלאה למקומית? ובכן לצד העובדה שתהליך השתלת שיניים בהרדמה מלאה נחשב יותר יקר והוא מצריך יותר בדיקות מקדימות, הוא גם מצריך שני צוותים ויכול להיערך אך ורק בחדרי ניתוח שמחזיקים באישור משרד הבריאות. בנוסף, לאחר ההליך לא ניתן להמשיך ישר הביתה, אלא נדרשים להישאר להשגחה (כמספר שעות). כמו כן, לא כל מומחה בתחום השתלות שיניים מורשה לטפל בהרדמה מלאה, אלא רק מי שעבר הכשרה ייעודית (נתון שהכרחי לוודא מראש).

מתעניינים בהשתלת שיניים?

השאירו פרטים ומומחה להשתלות מטעמנו יסייע לבחור בשיטה המתאימה ביותר, בהתבסס על סקירות ובדיקות מקדימות.

סוגי שתלים אפשריים

כידוע שתלים דנטליים מהווים שורש מלאכותי שעליו ניתן להרכיב כתר שנראה ומתפקד כמו שן טבעית. פה נמצא מגוון נרחב של שתלים שנבדלים האחד מהשני בגודל, בחומר שממנו הם עשויים (לרוב עשויים מזירקוניה או מטיטניום) ואף יש הבדל בצורת ההתחברות של השתל לכתר, כך שיש מחברים בצורת "מתומן פנימי" (נחשב אידאלי כיוון שמציע אחיזה טובה ואילו הבלאי נמוך), יש מחברים בצורת "משושה חיצוני" (אידאלי כאשר ישנה בעיית סיבוב) ויש מחברים בצורת "משושה פנימי" (מפחית לחצים ונחשב מאוד יציב).

כמו כן, קיימים שלושה סוגים עיקריים של שתלים:

  1. שתלים המורכבים אל תוך העצם – אלו חודרים אל תוך העצם בתנועת הברגה והם נחשבים מאוד פופולאריים.
  2. שתלים סובפריאוסטלים – אלו מורכבים על גבי העצם בצורת אוכף והם מצריכים התאמה אישית, עובדה שמייתרת את הצורך להשתיל עצם (כאשר המטופל סובל מנסיגת חניכיים).
  3. שתלים טרנסאוסטלים – אלו מזכירים צורת U והם עוברים דרך הלסת והחניכיים. מתי נבחר בשתל מסוג זה? כאשר המצב של העצם בעייתי – אינו יכול לתמוך כראוי בשן.

השתלות שיניים בזאליות

הליך השתלה חדש יחסית שמאפשר השתלה של שן ללא תלות במצב העצם של המטופל. למעשה, הטיפול מאפשר השתלה מהירה ללא הכנה ארוכה מראש, ומאפשר תקופת שיקום קצרה במיוחד כך שמדובר בפתרון מהיר יחסית למחסור בשיניים. במקרים מסוימים, הטיפול ימנע צורך בניתוחים או בטיפולים מורכבים יותר, ויתאים לאנשים שסובלים מבעיית מחסור או דלדול בעצם.

גורמים המשפיעים על הצלחת ההשתלה

גם המומחה הטוב בעולם לא תמיד יצלח את המשימה, וזאת כי יש גורמים שמשפיעים באופן ישיר על הצלחת התהליך. כך למשל זה מאוד משמעותי מהו המיקום של השתל, משמע יש חשיבות שלאלה אם הוא בוצע בלסת העליונה או התחתונה (שתלים בלסת התחתונה זוכים ביותר אחוזי הצלחה, ולו כי יש יותר רקמת עצם). בנוסף, חשוב ביותר לשמור על היגיינה בתום התהליך ולהגיע לביקורת כנדרש.

השתלת שיניים - סיכונים

תוהים לגבי השתלת שיניים לפני ואחרי ומבקשים להיות ערוכים לשלל התרחישים? ובכן כידוע מאחורי כל הליך רפואי מסתתרים סיכונים וסיבוכים, וכך נכון הדבר גם בתחום השתלת שיניים. הסיבוכים יכולים להופיע הן בשלב הניתוח והן בשלב התחזוקה, כאשר הכשל הגדול ביותר עשוי לנבוע מעיצוב שגוי של הגשר – באופן שמוביל לנשיאת עומס יתר.

סכנה נוספת נוגעת לדלקת שעשויה להתפתח סביב השתלת שן, אם כי הסבירות מאוד נמוכה – זה קורה רק ב10% מההשתלות שמתבצעות בלסת העליונה ורק ב5% מההשתלות שמתבצעות בלסת התחתונה. כמו כן, בתום התהליך ייתכנו מיחושים והפנים עשויות להתנפח, אפשרי לאבד הרגשה זמנית בחלק מהפנים, עשוי להתעורר זיהום (עקב טיפול לא נכון) ואף עשוי להיגרם שבר בקליפת העצם.

בוחרים לערוך את התהליך תחת הרדמה מלאה? חשוב לדעת שגם פה עשויים להתעורר מגוון סיבוכים, קרי סיבוכי נשימה עקב חסימה של דרכי האוויר, סיבוכי הרדמה שנוגעים למערכת העיכול ובמקרים קיצוניים עשוי להתעורר ניוון מוחי.

נשמע מלחיץ? פה נרגיע שמראש ניתן לשלול מגוון סיבוכים, אם רק מתכננים נכונה את התהליך, בוחרים בטכניקה המתאימה ביותר, מתייחסים להיסטוריה הרפואית של המטופל, לא נחפזים להגיע לידי החלטות ונעזרים באמצעים מתקדמים.

שורה תחתונה

בעידן של היום השתלת שיניים מאוד נפוצה. חוסר בשן או שן הרוסה כבר אינה מציאות שצריך ללמוד לחיות עמה, אלא באמצעות ההליך זוכים לחזור ליהנות מפה מלא בשיניים שנראות ומרגישות טבעיות. אז נכון שנדרשים להגיע לכמה מפגשים, אך בזכות הקידמה והתמחות בתחום ההליך בטוח, נטול סיבוכים ואף יודע להתגבר על מגוון מכשולים.

מבקשים לשמוע פרטים נוספים ולדעת מראש שאתם עומדים לצאת מרוצים? פנו אל Dent Clinics ותרוויחו ייעוץ פרטני, יחס מקצועי, מכשור מתקדם וצוות של מומחים.

שאלות נפוצות

טווח המחירים הוא רחב במיוחד, בהתאם לסוג הטיפול ומספר השיניים הזקוקות לו. המחיר יתחיל מכ-700 או 800 שקלים, ועשוי להגיע לכ-30,000-40,000 שקלים להשתלה של כל השיניים (למשל בהשתלת שיניים ביום אחד).

באופן עקרוני, לא אמורות להופיע תופעות לוואי למעט כאבים מקומיים לאחר ההרדמה ונפיחות קלה באזור המטופל. תופעות לוואי יופיעו רק במקרים של סיבוכים או טיפולים כושלים, למשל כאבים חזקים שלא עוברים, נפיחות, חום, הפרשות מהפה, ועוד. במקרים אלו, יש לפנות מיד לקבלת טיפול רפואי ולערב את המרפאה שהעניקה את הטיפול.

השתלת שיניים מצדיקה אישור מחלה כמו מגוון סיטואציות אחרות, ועל כן כל עוד פונים לרופא משפחה הוא יספק אישור מחלה בהתאם לאופי העבודה והצרכים הרפואיים.

יש לצפות לתקופת החלמה, אם כי היא נחשבת קצרה – נעה בין יומיים לשבועיים. עם זאת, אצל כל מטופל תקופת ההחלמה עשויה להיות שונה.

    • אוכל ושתייה – לאחר התהליך אין לאכול במשך כשעתיים ואין למהר לחזור לתפריט הרגיל, אלא מוטב להעדיף אוכל רך וקר. בנוסף, ביום שלמחרת אין לשתות שתייה חמה.
    • צחצוח שיניים – ביום של הניתוח אין לצחצח שיניים ואין לגעת באזור של ההשתלה (בכדי להגן על התפרים). מתי כן מותר לחזור לצחצח באזור? רק לאחר שהתפרים נמסים, וגם אז צריך להקפיד על תנועות סיבובית ועדינות.
    • פעילות ספורטיבית – פעילות ספורטיבית מעלה את לחץ הדם ועל כן עשויה להוביל לנפיחות ולדימום. אי לכך אין לחזור במהירות לשגרה ספורטיבית, אלא עד כשלושה שבועות מוטב להימנע.
    • עישון – עישון לאחר השתלה עשוי לפגום באיכות התוצאה.
    • לשכוח מרופא השיניים – אומנם לאחר ההשתלה כיף לשכוח שאי פעם היה חוסר בשן, אך עדיין אם הרופא מבקש לבוא לביקורת אין להימנע מכך. כמו כן, יש להקפיד לבוא לשיננית בין פעמיים לארבע פעמים בשנה.

לניתוחים פרוצדורה מוסדרת, אך כל מקרה לגופו. לאחר הניתוח תקבלו הוראות מפורטות מהרופא שלכם, בהתאם לסוג הניתוח שעברתם, לפרטים וההיסטוריה האישיים שלכם, ועליכם להיצמד אליהן ולמלא אותן כנדרש. עם זאת, קיימות הוראות כלליות שיתפסו כמעט לכל מקרה, או יחפפו להוראות שתקבלו מהרופא המטפל. מומלץ לשאול את הרופא המטפל כל שאלה בנוגע להתנהלות היומיומית שלכם בעקבות הניתוח, ולוודא כי ניתן להשיג אותו טלפונית במקרה של התעוררות שאלות חדשות.

לאחר התהליך בהחלט עשויים לחוש כאבים, אם כי ניתן להפיג אותם באמצעות משככי כאבים.

באופן כללי תהליך השתלת שיניים זוכה לאחוזי הצלחה מאוד גבוהים – מדובר ב- 95% הצלחה! עם זאת, לאחר כל 10 שנים השרידות פוחתת במעט, אך עדיין עומדת על 80% הצלחה. כמו כן, ייתכן שבמהלך השנים יתעורר הצורך לחזק בורגי שיקום או לבצע טיפולים משקמים, כך שערנות בהחלט תומכת באיכות התוצאה.

נגישות